Minikirjasto
Cederberg toimi Anna-lehdessä feelance- ruokatoimittajana, kun City-kustannuksen perustaja Eero-Pekka Rislakki tilasi Maarilta Pienen perunakirjan. Se oli Maarit Cederbergin ensimmäinen julkinen kirja ja hän rakastaa kirjaa vieläkin.
Cederberg omistaa esipuheessaan kirjan vanhemmilleen.
THAI MY WAY
”Jos kaksi miljardia ihmistä syö tällaista ruokaa ja tykkää siitä, eivät ne voi olla väärässä” Olli Lamppu totesi matkojensa alussa. Siitä alkoi huolitsijan ura aasialaisen ruoan maahantuojana, 30 vuotta sitten.
THAI MY WAY on maahantuoja Olli Lampun kasvutarina aasialaisuuteen ja syventymistä Thaimaan ruokakulttuurin taustoihin. Aikoinaan seikkailija ja maailmanmatkaaja avasi medialle nyt niin tutun aasialaisen ruokamaailman oven.
Ruokatoimittaja Maarit Cederberg lähti seuraamaan Olli Lampun retkiä ja päätyi Thaimaan kansan juurille, aasialaiselle riisitielle. Kirja tarjoaa buddhalaisen maailman taruja, hovitasoisia venelauluja, ruokafilosofiaa ja pieniä sydämen iloja matkan painikkeeksi. Kuvaaja Nina Kellokoski on tallentanut tuokioita Ollin taipaleesta ja kuljettaa lukijan hiljentymään Phuketin rantahietikolle auringonlaskun aikaan. Ruokaohjeet ovat alkuperäisiä muistiinpanoja opintomatkoilta. Kirjan ääressä matkaa voi tehdä myös mukavasti nojatuolissa lekotellen.
Aarteita Suomen luonnosta
Aarteita Suomen luonnosta- kirja / Kustantaja Viestilehdet.
Tilaa omasi maahenki.fi-nettikaupasta.
Kakkujen kuningattaret
Kansi: Sami Repo
Ruokatoimittajat ry:n jäsenet ovat keränneet omista suosikkikakkuresepteistään upean lahjakirjan kaikille kotileipureille ja herkkusuille. Kakkujen kuningattaret esittelee 52 taivaallista kakkua sekä selkeät ohjeet niiden tekemiseen.
Kirjaan on valikoitunut mukaan maineikkaita klassikkoja ja viimeisimpiä villityksiä, kansainvälisiä kuuluisuuksia ja supisuomalaisen perinteen innoittamia herkkuja. Täytteet ja koristelut ovat maun ja mielikuvituksen juhlaa: runsaasti erilaisia marjoja ja hedelmiä, suklaata, mascarponea, kermavaahtoa, ja rahkaa.
Ammattilaiset esittelevät kirjassa myös ideoita ja vinkkejä, jotta leipominen sujuisi mahdollisimman mutkattomaksi. Kiitettävää on niksien lisäksi se, että teoksessa on otettu huomioon vuodenajat ja juhlapyhät.
Sami Revon ottamat huikaisevat valokuvat tarjoilevat ainutlaatuista silmänruokaa herkullisten reseptien rinnalla. Yhdessä ne sytyttävät todellisen kakkukipinän.
Eräkeittiön parhaat
ISBN 978-952-271-013
Kustantaja: Otavamedia
Ruokaohjeet: Maarit Cederberg sekä Sirkka Hirvonen, Sari Ojala, Taina Salovaara, Katri Schröder ja Arja Talonen.
Kustannustoimittaja: Päivi Heininen
Taitto: Tiina Haavistola
Kirja julkaistiin 2013
Kuvitus perustuu Metsästys ja Kalastuslehden sivuilla julkaistuihin ruokakuviin sekä Otavamedian kuvaajien kuva-arkistoihin ja sinne tallennettujen lehtitalon omien toimittajien ruokakuvauksista.
"Samaan aikaan kun maailmalta saapuu uusia ruokatrendejä, nousee vastapainoksi oman maamme raaka-aineiden ja ruokakulttuurin arvostus.
Puhtaasta suomalaisesta kalasta, riistasta, kasviksista a sienistä sekä marjoista saa pienellä vaivalla taatusti maistuvaa ja vieläpä terveellistä ruokaa.
Kirjassa on sekä helppoja että hieman suuritöisempiä ruokaohjeita niin arkeen kuin juhlaankin. Ja mikä parasta, suurimmassa osan raaka-aineista saa hankittua ruokakaupoista ja toreilta elleivät kalastus tai marjastus kuulukaan lempiharrastuksiin."
Ruokia riistasta , kalasta, sienistä ja marjoista
Eränkävijän KEITTOKIRJA
Kustantaja Yhtyneet Kuvalehdet ja Otava
ISBN 978-952-5597-39-4 , ISBN 978-951-1-22655-0 kl 68,23
Teksti ja ruokaohjeet: Maarit Cederberg
Kustannustoimittaja : Marja Vainio
Taitto: Kinttu Koipijärvi
Kirja koottiin Metsästys- ja Kalastus-lehden ruokajutuistani ja Sulkia - ja Suomuja palstalta.
Kirja ilmestyi 2008
"Eränkävijän keittokirjan antimet valmistuvat kotimaisesta kalasta, riistasta sekä msieneistä ja marjoista. Parhaimmillaan ateria syntyy itse hankituista saaliista leiritulilla ja mökkikeittiössä , mutta mainiolta juhlava kala- ja riistamenu maistuu kaupunkioloissakin. Sienet ja raikkaat marjat täydentävät makukokonaisuuden.
Kirjan ohjeet ovat Metsästys ja Kalastus-lehden ruokatoimittajan Maarit Cederbergin keittotulilta. Maarit on eränkävijöiden sukua, Koillismaalla syntynty. Hänen makumaailmassaan on aineksia niin synnyinseudulta kuin eri maanosien keittiöistä. Harras hauduttaminen sekä vähäeleinen maustamien nostavat laadukkaiden , tuoreiden ainesten maut kielelle."
Pieni yrttiopas
Otavamedia OY
ISBN 978-952-5597-82-0
Tekstit ja ohjeet: Maarit Cederberg, Paula Ritanen –Närhi, Taina Salovaara, Katri Schröder ja Soili Soisalo
Kuvat: Otavamedian kuvaajien arkisto
Toimittaja: Kaija Rukolainen
Julkaistu 2006?
OLIIVI
Kustantaja: ATAR kustannus, www.atar.fi
ISBM -13:978-952-99697-1-6
ISBN -10:952-996967-1-6
Tekijä: Maarit Cederberg
Puun puheita runot: Maarit Cederberg
Kannen suunnittelu ja taitto: Graafinen Studio Fenix , Arja Turunen
Julkaisuvuosi :2006
Oliivi- kirjassa maistelemme välimerellisiä ruokia ja pohjoisen keittiön maustamme välimerelliseksi.
Mahdollisuuksien aika
Hyvän elämän avaimet, osa 4
Weilin+ Göös Oy
ISBN 951-35-6560-2
Päätoimittaja ja kuvatoimittaja : Maarit Cederberg
Vastaava kustannustoimittaja : Hilkka Opas
Art Director : Tuomo Paldanius
Julkaisuvuosi : 2001
"Elämä tarjoaa uusia mahdollisuuksia niille, jotka ovat jo jättämässä työelämän taakseen. Nyt on aikaa itselle, entisille harrastuksille, parisuhteelle, isovanhemmuudelle – elämästä nauttimiselle.
Voit aloittaa jotakin aivan uutta tai paneutua entistä tarmokkaammin niihin asioihin, joille ennen ei riittänyt voimia.
Ikääntyminen tuo tullessaan myös monia vähemmän miellyttäviä asioita, mutta fyysisestä kunnosta huolehtiminen ja oma asennoituminen auttavat selviytymään vaikeistakin hetkistä. Edessä saattavat olla elämäsi parhaat vuodet!"
Näyttelijä Bob Hopen kerrotaan sanoneen: "Ihminen tietää tuleensa vanhaksi , kun kynttilät alkavat maksaa enemmän kuin kakku."
Lukijalle avasin kirjan Viljo Kajavan runon sanoin:
Eikö ole elämisen arvoista,
kun kaikkien yksilöllisten kipujen jälkeen,
kun kaikkien yhteiskunnallisten kärsimysten jälkeen
voit vaeltaa housunlahkeet käärittyinä
alas kuiskailevaan rantaan
ja kun ennen kuin varpaasi tavoittavat veden viivan,
saat kääntyä ja katsoa:
harmaa lato nauraa akannauruaan
heinäkuussa
korsia suupielessään.
Kokosimme kirjan elämän iltapäivän kultaisessa valossa.
Tähän osaan toin kokemuksia Afrikasta, missä olimme olleet kuvaajani Nina Koukkulan kanssa. Olimme matkalla yhdessä Janne Viitaniemen ja Jukka Oreston TV-ryhmän kanssa. Tällä matkallamme ryhmää luotsasi Look-projektista tuttu Jouko Isometsä. Keräsin elämän vahventeiksi tietoa tuoksuvista ja hoitavaista mausteista.
Nyt kirjassa keskityttiin pitkän iän ruokavalioihin. Asiantuntijaryhmämme varusti suuria ikäluokkia käytännöllisin neuvoin. Kirja oli edellä aikaansa.
Uudet unelmat
Hyvän elämän avaimet, osa 3.
ISBN 951-35-6559-9
Weilin+ Göös Oy
Päätoimittaja: Anja Schone
Kustannustoimittaja: Leena Jaakola
Kuvatoimittaja ja artikkelitoimittaja: Maarit Cederberg
Art Director : Tuomo Paldanius
Julkaistu vuonna 2000
"Pelottaako keski-ikä? Liikaa muutoksia , liikaa luopumista?
Uudet unelmat on kirja keskiaikuisuuden haastavista vuosista, jotka kutsuvat niin naisen kuin miehenkin käymään sisäistä vuoropuhelua itsensä kanssa. Kuka olen ja miksi valitsin niin kuin valitsin?
Kirja avaa upeita näköaloja sisäiseen kasvun mahdollisuuksiin ja iloisen nautinnon vuosiin samalla, kun se ohjaa lukijaa pitämään huolta psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan. Kirjan luettuasi tiedät muun muassa, miten itsehoidolla helpotat vaihdevuosiin liittyviä hankaluuksia ja torjut masennusta tai tyhjän pesän ongelmaa."
Kokosin kirjaan voimanlähteitä ja tein oppaan silloisista luonnon uudistavista hoitomuodosta ja hoitavista ruokavalioista ja ohjasin itsehoitoon luontaishoitojen ja kansanparannuksen avulla. Teimme mm. Kreetalla kuvasarjan Nina Koukkulan ja Janne Viitaniemen kanssa silloin muodissa olevista tiibetiläisistä liikesarjoista.
Paulig
Kahvikirja
ISBN 951-97730-0-2
Toimitus :
Sirkku Boström, Paulig
Maarit Cederberg
Susanna Rajasalo SEK& GREY
Ulkoasu : Leena Periaho, SEK & GREY
Valokuvat: Studio Timo Viljakainen, kuvapankkikuvat: Mika Mannine
Kuvausjärjestelyt: Maarit Cederberg
Julkaistu vuonna 1997
"Kahvikirja on kahvinmakuinen lukuelämys Sinulle, joka haluat tietää kahvista ja kahvikulttuurista enemmän. Rakkaan kansallisjuomamme historiasta ja alkuperästä, eri maiden kahvi- ja kahvilakulttuureista, erilaisista tavoista valmistaa ja nauttia hyvää kahvia sekä uusimmista kahvitrendeistä täällä ja maailmalla. Kahvikirjasta löydät myös kymmeniä vastustamattomia, veden kielelle tuovia kahvi - ja leivonnaisreseptejä."
Lapsuuteni ruokamuistot
Gummerus ja Kotitaloustoimittajat Kympit ry
Toimituskunta: Maarit Cederberg, Sirkka Hirvonen, Liisa Lindell, Kati Nappa ja Eeva Salonen
ISBN: 951-20-4563-X Kannen kuva Studio Fotoni Oy
Julkaistu 1994
Valokuvat : Pekka Haraste Fotonilta, Ruokatoimittajien albumit lapsuudenkuvien osalta sekä Suomen kuvapalvelu
Me tekijät tervehdimme lukijaa esipuheella:
"Kirjan tekijöiden yhteinen ajanlasku alkaa vuodesta 1968. Silloin kymmenen ruokatoimittajaa kokoontui pohtimaan yhteisiä asioita. Yhdistys, Kotitaloustoimittajat Kympit ry, rekisteröitiin myöhemmin.
Vuosien mittaan suomalainen kotitalous, ravitsemus, tapa- ja ruokakulttuuri ovat kehittyneet ja saaneet uusia ideoita niin lehdistöstä, radiosta kuin televisiostakin, joissa yhdistyksen jäsenet työskentelevät.
Nyt kutsumme Sinut, hyvä lukija, mukaamme retkelle, jonka kestäessä piirrämme ajankuvia oman lapsuutemme kultaisista ruokamuistoista sellaisina kuin itse kukin meistä ne aikanaan koki . Kokonaisuutena tarinat sisältävät elämän koko kirjon: On iloa ja surua, juhlaa ja arkea, joulua ja hautajaisia. Pieniä intiimejä hetkiä ruokapöydän ääressä, keittiössä ja ulkona luonnossa. Ja hauskaakin on ollut, sillä huumori kukkii monessa jutussa.
Tarinamme muodostavat pienimuotoisia dokumentteja, jotka kattavat vuosikymmenet 1930-luvulta 1970-luvulle, lähes puoli vuosisataa. Ne kuvaavat sitä, mitä perheissä syötiin ennen sotaa, mitä pula-aikana ja mitä myöhemmin, kun ajat paranivat. Elintason vaihtelut näkyvät. Vielä niinkin myöhään kuin 1960- ja 70-luvuilla elettiin yhtenäiskulttuuria, ja ruokalajien valikoima oli kodeissa pienin poikkeuksin samanlainen. Yksinkertainen kotiruoka oli arvossaan. Arki oli arkea ja juhla selkeästi juhlaa. Kaikki itse asiassa asioita, joiden tärkeys ymmärretään myös nykyisin.
Kertomukset viivähtävät lähes kaikissa maakunnissa ja niissä näkyy , miten karjalainen keittiö löysi sodan jälkeen oman paikkansa suomalaisessa kulttuurissa.
Suurin osa ohjeista on alkuperäisiä, aitoja oman aikansa tuotteita. Muistot herkistävät, nostavat mieleen kodin tuoksut ja yhdessä tekemisen."
Minun osuudessani ollaan "Selkosen sylissä" 40-luvun lopulta 50-luvulle. Pidetään hautajaisia, hyötyretkeillään ja nautitaan paranemispuuroa ja makeita pettymyksiä . Tarinani päättyy verimakkaroihin ja näkkileipään kouluasunnossa ja oppikoulun keittolassa.
Kiteooni ja kauriskasvoiset
Espoon työväenopiston luovan kirjoittamisen ystäväpiiri 25 v.
ISBN 952-92-0082-X
Toimittaja: Eila Tiuri
2.9.2005 ryhmämme kokosi antologian , johon kirjoitin ryhmän toiminnasta. Oli kulunut 25 vuotta luovan kirjoittamisen yhteistä iloa.
Ruokatoimittajien Hyvät, helpot, nopeat
Gummerus Kustannus Oy, 1992
ISBN 951-20-4043-3
Kuvat: Mikko Oksanen, Fotoni
"Tässä keittokirja, josta ei asiantuntemusta puutu. TV:stä ja lehdistä tutut ruokatoimittajat ovat keränneet kirjaan parhaita ideoitaan: ohjeita helposti ja nopeasti syntyvistä herkuista sekä vinkkejä maustamisesta, lisäkkeistä ja kaikesta mahdollisesta ruoanvalmistuksessa. Kotitaloustoimittajat Kympit ry:ssä on 25 jäsentä. Tässä kirjassa on mukana 19 kymppiä."
Kruunaa ruokasi yrteillä
Kevyt ruokajuhla
quarian Publications
ISBN: 951-8975-06-X
Teksti: Maarit Cederberg & Lars Johansson
Kuvat: Jukka Pakarinen
Piirrokset: Anna-Maija Nieminen
Ulkoasu ja kannen suunnittelu: Arja Turunen
Kirjaa ilmestyi 1991
"Kevytruokajuhla
Lähes jokainen osaa tehdä ruokaa – ani harva maustaa. Kevytruokajuhla on ruoanrakastajan toivelahja. Se antaa runsaasti tietoa kotimaisista yrteistä, niiden käyttömahdollisuuksista ja lääkinnällisistä ominaisuuksista. Kirja sisältää kansainvälisen ja suomalaisen keittiön huippuohjeita. Silti niitä ei ole vaikea toteuttaa.
Kirjan kana- ,liha-, muna-, juusto- ja jälkiruokaohjeista vastaa Maarit Cederberg. Lars Johansson puolestaan vihannes-, kala-, äyriäis- ja sieniruokaohjeista."
Annan kaikkien aikojen parhaat
Yhtyneet kuvalehdet
Julkaisuvuosi 1989
Teksti ja kuvausjärjestelyt: Maarit Cederberg
Kuvat: Jukka Pakarinen, Ari Heinonen ja Pekka Järveläinen
Taitosta vastasi Marke Hentinen
Kirjan kansi on Jukka Pakarisen kuvaama
"Tähän herkuttelijain keittokirjaan on koottu Annan suosittujen ruokakilpailujen satoa. Vuosien varrella on etsitty mm. lammasherkkuja tai parhaita possu- ja kanaruokaohjeita. Myös sieni-,sipuli- ja kalaruoat ovat olleet kilpailujen aiheita. Ei Anna ole unohtanut juhlavampiakaan herkkuja , mm. ihania jälkiruokia ja marjaherkkuja. Monet maistuvat muistot on nyt tallennettu lukijoilta lukijoille. Maistellaan ja muistellaan. Herkutellaan."
Annassa on järjestetty ruokakilpailuja 60-luvulta lähtien. Minä tulin Annan ruokatiimiin 1981, jolloin ruokatoimitusta veti Raija Uljas. Sitten Marja Malinen. Joukkueessa oli mukana myös Helena Vuorenjuuri. Kirjan syntyaikaan uurastimme yhdessä näiden vuotuisten ruokakilpailuiden kanssa, myöhemmin joukkoon liittyi myös Taina Salovaara.
Kilpailut olivat suosittuja. Saimme satoja ehdotuksia kilpailua kohden. Tunnollisesti kävimme kaikki toimivan tuntuiset ohjeet läpi ja testasimme ne. Hyvin usein kävi niin, että kaikkien vähäeleisin ruoka osoittautui herkullisimmaksi!
Pieni perunakirja
Teksti: Maarit Cederberg
Kuvitus : Maija Nieminen
Ulkoasun suunnittelu Arja Turunen
Kannen kuva: Seppo Louhi
Kustannusosakeyhtiö City
ISBN 951-8937-06-0
Kirja on julkaistu 1989
Kirjasarjassa on ilmestynyt aiemmin kirja yrteistä, vihanneksista, pastasta, äyriäisistä, kalaherkuista, eksoottisista hedelmistä, tulisesti maustetuista ruuista, elävän liekin ruuista ja kirja Teetä ja sympatiaa. Minun osakseni jäi aloittelevana kirjan tekijänä peruna. Kiitos sarjan tekijäkaartiin mukaan ottamisesta kuuluu Eero-Pekka Rislakille, kustantamon edustajalle.
Jo tässä kirjailijan vaiheessa otin perunasta selvää myös parannusruokana. Raakaa perunaraastetta voikin levittää kasvoille tai sitä sopii hieroa käsiin. Mehulla on huomattu olevan kovettumia ja rohtumia pehmittävä vaikutus. Perunan keitinvettä taas suosittelen kansanparantajan ohjein reumalääkkeeksi.
Pitää edelleen paikkaansa.
Kirjaan pääsivät myös makumuistoni Brasiliasta. Etikkaperunat, joita olin napostellut Sao Paulon kujilla. Näitä nautin ystävien kanssa paikallisen ravintolan erikoisuuden, konjakilla liekitetyn makkaran kanssa!
Kuvat: Maarit Cederberg
Oliivi on Oliivikirjan tehtyäni tullut pysyväksi ystäväksi
- Maarit Cederberg